Get Adobe Flash player

2013-9-17 Laser

Op de jaarlijkse dag van de technologie vindt traditioneel ook de prijsuitreiking plaats van de Peter Heller Talent Award wedstrijd. De inzending “Ornithopter” van de leerlingen van 6 industriële wetenschappen behaalde de gerenomeerde prijs van “meest innovatieve geïntegreerde proef”.  De mechatronica-vogel kon het grote publiek erg bekoren en ook de vakjury was onder de indruk van ontwerp, realisatie en verdediging.


Aangezien technologie en innovatie vandaag onafscheidelijke begrippen geworden zijn in onze hedendaagse maatschappij, geeft deze erkenning ook aan dat we in Provil op de juiste manier inzetten op de opleidingen van onze jongeren. We zijn als school ook fier op deze prestatie.


Nu nog afwachten welke uitslag deze leerlingen zullen behalen op de Vlaamse “Techno Battle” waarvoor ze automatisch geselecteerd werden.

2014-05-06 Limtec

De leerlingen van 5 en 6 elektrotechnieken en hun begeleidende leerkrachten hebben afgelopen maandag een leerrijke sessie DOMOTICA gekregen in het trainingscentrum Limtec te Genk.

 

Leerlingen hebben kennis gemaakt met KNX programmeersoftware en enkele relevante hardwarecomponenten. Deze laatste hebben ze leren programmeren en uittesten. Na deze dag zijn de kennis en vaardigheden over de mogelijkheden tot automatisering van huisinstallaties bij onze toekomstige elektrotechniekers zeker toegenomen.

2014-05-05-ornithopter

 

De leerlingen van 6IW hebben dit schooljaar toch wel een zeer grote uitdaging meegekregen om als geïntegreerde proef te realiseren. De opdracht bestaat er in een mechatronica-vogel (“ornithopter” genaamd die een echte vogel zo goed mogelijk moet benaderen) te ontwerpen, te bouwen en ook nog eens te laten vliegen.

Of dat dit mogelijk is kan je op de foto zelf bekijken. We wachten alleszins vol spanning op zijn eerste vlucht.

Dit project geeft meteen aan tot welke prestaties leerlingen van 6 industriële wetenschappen in staat zijn. Het lijkt nog maar een kleine stap tot het “ingenieurschap”.

20140114 - 6EM Limtec

De leerlingen van 6EM en hun begeleidende leerkracht hebben op vrijdag 10 januari 201 een leerrijke en boeiende dag beleefd. Er stond namelijk een opleiding Meet- en regeltechniek geprogrammeerd bij trainingscentrum Limtec te Genk.

Leerlingen hebben kennis gemaakt met een digitale temperatuurregelaar, de nodige achtergrond theorie gehad en de regelaar mogen aansluiten en uittesten. Tenslotte hebben ze de regelaar leren instellen via een vrij eenvoudige methode wat iedereen met succes heeft afgerond.

De mannen van 6EM hebben alleszins veel geleerd en hebben zich zoals altijd voortreffelijk gedragen. Proficiat daarvoor.

2013-06-04 SCK

De leerlingen van het zesde jaar Elektrotechnieken kregen op maandag uitleg over kernenergie en de verscheidene reactoren op het SCK. Deze uitleg werd gegeven door één van de vaders van de scholieren die bij SCK werkt en dit unieke bezoek mogelijk maakte.

 

Dinsdag was het dan zover. Na de aankomst op de site kregen we eerst de vernieuwde reactor Guinevere te zien. Doordat deze installatie nog niet opgestart was, mochten we overal bij. Zo kregen we de reactor te zien, de protonenversneller en de controlekamer. Leuk was om te zien dat in deze installatie onderdelen worden gebruikt waar ook onze leerlingen mee leren werken. Na het bezoek aan deze reactor gingen we richting de BR1. Over deze oudste onderzoeksreactor in België kregen we uitleg vanuit de controlekamer.

 

Vervolgens trokken we richting Hades. Na een afdaling van 225 meter kwamen we aan in het ondergronds laboratorium. In dit laboratorium wordt de optie onderzocht om hoog radioactief afval langdurig op te slaan in een kleilaag.

 
Na de lunch kregen we de BR2 te zien. Hier hadden we het geluk om de reactor in actie te bekijken. Bovenop de reactor kregen we het Tsjerenkov-effect duidelijk te zien. Verder zagen we goed de staven waarin bv. silicium door radioactiviteit omgevormd wordt tot een halfgeleider.

 
Het bezoek was een zeer leerrijke ervaring. Langs deze weg willen we de vader van Nico nogmaals bedanken voor deze unieke kans.

In verschillende vaklokalen van Provil werd deze week door de leerlingen van het laatste jaar “elektromechanica, elektriciteit-elektronica en ook door industriële wetenschappen” hard gewerkt aan hun geïntegreerde proef.

De deadline van deze proef komt alsmaar dichter en gelukkig worden de realisaties alsmaar groter en beter. De leerlingen geven onder begeleiding van vakinhoudelijke coaches het beste van zichzelf om de opdracht die hen toebedeeld werd in het begin van het schooljaar tot een goed eind te brengen.

Aan de hand van enkele sfeerbeelden (gelukkig kan je geen zweet ruiken via de fotogalerij) wordt duidelijk hoe ver de projecten staan en welke middelen hiervoor ingezet worden/werden.

In mei zullen deze leerlingen hun projecten voor de eerste maal aan hun ouders presenteren om nadien voor de echte jury te moeten verschijnen. Via deze weg wensen we ook deze leerlingen die tot de laatste minuut hebben moeten doorwerken een fijne Paasvakantie.

Bekijk ook het fotoalbum:
{phocagallery view=category|categoryid=71|limitstart=0|limitcount=6|pluginlink=1|imageordering=9}

 

2013-03-22 Opleiding LN

Vrijdag trokken enkele leerkrachten elektriciteit 3e graad vanuit Provil naar Lucas Nulle in Duitsland waar een opleiding rond motoren en duurzame energie gepland was.

De mogelijkheden met de servorem en didactische opstelling “windenergie” die onlangs door onze school werd aangekocht werden door specialisten ter plaatse gedemonstreerd en toegelicht. De mogelijkheden waren nog uitgebreider als verwacht. Nadat de Lucas Nulle-trainer zijn uitleg gedaan had, was het tijd om alles nog eens zelfstandig uit te proberen.

Het gevoel van nog eens leerling te zijn en een volledige dag aandachtig te blijven, bleek een lastige maar haalbare taak. Met een hoop nieuwe kennis, een goed gevulde maag (de lokale “schnitzel” is al een begrip geworden) en een pak ambitie reden we terug naar België om na de Paasvakantie met onze eigen opstellingen met onze eigen leerlingen aan de slag te gaan.

2013-03-13 5IW Meetbank

De leerlingen van 5IW kregen vandaag hun initiatie in het 3D-meten. In het labo meettechnieken in Provil stond een nieuwe hoogtechnologische CNC-gestuurde 3D bank, uitgerust met taster en video ter beschikking van de leerlingen. Na voldoende instructies van de begeleidende leerkrachten konden de leerlingen van 5IW via de machine nagaan of gefabriceerde werkstukken voldeden aan de verwachtingen. Werkstukken die zij zelf via CAD-tekenpaketten tijdens technische realisaties ontworpen hadden. Op deze manier wordt de cirkel van het proces rond om het maar in vaktermen te houden, namelijk: ontwerp – fabricage – controle – evt bijsturing.

Zoals naar jaarlijkse traditie trokken de leerlingen van de 3e graad elektrotechnieken naar “Technorally”. Deze activiteit geeft deze leerlingen de kans om een vakgerelateerd bedrijf te bezoeken in de voormiddag en een werf in de namiddag.
In de voormiddag was dit jaar het bedrijf “Imtech” in Wommelgem de gastheer. Het bedrijf zet in op de markten van elektrotechniek, HVAC, sanitair en special piping, industriële automatisering en telematica. Onze leerlingen hebben er oren en ogen de kost gegeven.
In de namiddag was er een werf in Mechelen te bezichtigen waar Imtech de volledige elektrische installatie aan het afwerken was. Hier kregen de leerlingen te zien hoe het er voor hen straks ook zou kunnen uitzien.
De conclusie van de begeleidende leerkracht was duidelijk. Zeer leerrijk en zinvol. Wordt volgend jaar vervolgd.

 2013-03-13 Technoraly

Na 7IO vorige week, gingen de leerlingen van 6MT op maandag 11 maart naar de VDAB te Hasselt om bijkomende ervaringen op te doen over industriële overbrengingstechnieken. De montage-ervaringen die ze tijdens deze leerrijke dag opdeden, zijn een meerwaarde voor deze leerlingen die vooral inzetten op verspaningstechnologie en materiaalonderzoek.
De opgedane ervaringen maken deze leerlingen polyvalenter wat een extra troef is voor deze leerlingen die bijna klaar zijn voor de arbeidsmarkt of hogere studies.

Bekijk ook het fotoalbum:
{phocagallery view=category|categoryid=66|limitstart=0|limitcount=6|pluginlink=1|imageordering=9}