Get Adobe Flash player
2013-9-17 Laser

Het schooljaar is nog maar net begonnen en de leerlingen van 3IW en 3EE mochten al aan de slag met de twaalf nieuwe ‘Lego Mindstorms EV3’. In eerste instantie gingen ze aan de slag met het bouwen van de basisopstelling aan de hand van de bijgeleverde plannen.

Eenmaal ze de opstellingen af hebben,  zijn de leerlingen klaar om deze te programmeren. Hopelijk kunnen ze tegen dan terecht in de ‘Lego Education Innovation Studio’, die volop in opbouw is.

Nog net voor de start van de grote vakantie is er een Quadrocopter aangekomen op Provil. Met deze drone zullen de leerlingen van 5 EE en 5 IW volgend jaar aan de slag gaan.

Hoeveel lift heeft dit? Hoe werkt de besturing? Hoe kan het dat de drone zo mooi horizontaal blijft hangen? … Dit zullen enkele van de vragen zijn die de leerlingen gaan onderzoeken en rapporteren.

Eenmaal het onderzoek is afgerond gaan ze aan de slag om hun eigen quadrocopter te bouwen. Hierbij zullen ze hun eigen creativiteit en ervaring moeten gebruiken om dit project tot een goed einde te brengen.

2014-06-26 Flowchart

 

 

De leerkrachten zelf konden alvast niet wachten tot volgend jaar en gingen al aan de slag. Een eerste filmpje kan je hieronder bekijken.

 2014-06-26Drone

Op zaterdag, 24 mei wonnen onze leerlingen van 4 Elektriciteit-Elektronica en 4 Industriële Wetenschappen (Matthias, Lukas, Chris, Axel en Dries) de wedstrijd 'Redden voor gevorderden', een onderdeel van de RoboCup Junior België.  Deze wedstrijd is een internationaal initiatief om robotica en kunstmatige intelligentie te promoten.
Dankzij een goede onderlinge communicatie en snelle programmatie van de robots werd de eerste plaats in de wacht gesleept. Deze bestaat uit een meet and greet bij Asimo (de modernste humanoïde robot ter wereld van Honda). Daarnaast maken onze leerlingen kans op een wild card voor de wereldkampioenschappen van 2015. Ook de begeleidende leerkracht werd niet vergeten. Zij ontvangt een jaar gratis EOS magazine.

Een dikke proficiat voor dit team!

Tien leerlingen uit de tweede graad elektriciteit-elektronica en industriële wetenschappen, trokken afgelopen woensdagavond samen met enkele begeleidende leerkrachten op uitnodiging naar Eindhoven. De jaarlijkse “Night of the Nerds” werd er georganiseerd. Op dit event worden de laatste nieuwe technologie, ICT en multimedia gedemonstreerd door allerlei instanties zoals universiteiten, bedrijven en hobbyclubs.

Virtual reality, drones, robotics en 3D-printing waren slechts enkele van de thema’s die in workshops en demonstraties aangeboden werden.  Onze leerlingen vonden half negen ‘s avonds nog te vroeg om al terug naar huis te vertrekken. Dit zegt genoeg over wat ze van het event zelf vonden, denken we.

20140626-night nerds

 

2013-11-20 - 2IW Cad tekenen

Voor de tweede week op rij namen de leerlingen van 4 Industriële Wetenschappen het 'peterschap' op over de leerlingen van 2A optie IW. Dit peterschap houdt in dat de leerlingen van het 4de jaar hun kennis en ervaring over het CAD-tekenpakket Inventor delen met hun jongere collega’s. Onze leerkrachten Bram Vervoort en Davy De Herdt bedachten dit concept  in het kader van een nieuw opgestart project ,  'De ophaalbrug'.


Om tijdens hun lessen technische activiteiten en realisaties deze ophaalbrug te kunnen ontwerpen, leren de leerlingen van 2A schetsen en tekenen. De verkregen CAD-tekeningen worden vervolgens naar nieuwe technologieën zoals de 3D-printer en de lasercutter gestuurd. Deze machines kunnen de onderdelen van de brug uiterst snel en nauwkeurig vervaardigen.


Na de eerste twee lessen was iedereen het erover eens: leerlingen kunnen snel van en met elkaar leren. Op korte tijd werden de eerste stappen gezet in de digitale wereld van de CAD-technologie.
In volgende nieuwsberichten houden we je op de hoogte over de vorderingen van dit project.