Get Adobe Flash player

2014-05-05 SPOM

 

Op uitnodiging van de organisatie SPOMM (wat staat voor Stichting voor Promotie voor Onderwijs in Metaal en Mechatronica) werden de leerlingen van het tweede jaar optie “mechanica-elektriciteit” in de mogelijk gesteld om 3 bedrijven in de regio Bergeijk-Eindhoven te bezoeken .

De leerlingen, geassisteerd door enkele ouders en klasleerkrachten, gingen achtereenvolgens op bezoek bij Smits machinefabriek te Valkenswaard waar verspaningstechnieken de hoofdbedrijfsactiviteiten zijn, vervolgens NTS Combimetal in Bergeijk waar aan lassen en plaatbewerking wordt gedaan en tenslotte werd Frencken Mechatronics bezocht, een groot bedrijf dat mechatronica-projecten fabriceert en monteert.

Voor de leerlingen waren deze bedrijfsbezoeken een ideale opstap naar de studiekeuze waarvoor ze op het eind van dit schooljaar staan. Het vervolg van deze studiedag wordt op woensdag 8 mei verder gezet. Dan mogen de leerlingen een Ballcar (robotwagen) assembleren in het Summa-college in Eindhoven.

We danken de organisatie SPOMM en de bedrijven die ons fantastisch hebben ontvangen en rondgeleid voor hun gastvrijheid. Hopelijk kunnen we dit initiatief volgend jaar verderzetten.

 

ASML BYOG

Twee professionals van ASML, een groot en hoogtechnologisch bedrijf uit Veldhoven, waren vandaag te gast bij de leerlingen uit de klassen 2A “industriële wetenschappen” en 2A “mechanica-elektriciteit” om er een workshop te komen geven. In deze workshop zouden ze onze leerlingen leren hoe je een eigen game kan programmeren. De workshop had dan ook de toepasselijke naam “build your own game”.

Na een algemene inleiding en wat toelichting over de productie van een “chip” binnen ASML, gingen de leerlingen enthousiast in duo’s (iedereen gewapend met een laptop en de nodige software) aan de slag. Na 100 minuten waren de resultaten duidelijk zichtbaar en hadden vele leerlingen hun eigen gemaakte game al als app op hun eigen smartphone of tabblet gedownload.

Ook werd er al de vraag gesteld of er nog een vervolg kwam op deze workshop…

De docenten van ASML waren na afloop dan ook erg te spreken over het niveau en de attitude van onze leerlingen. “Voorbeeldige en gemotiveerde leerlingen”, klonk het. Iets waar we in Provil garant voor willen blijven staan.

In maart zal er een bedrijfsbezoek gebracht worden aan het bedrijf zelf. We kijken er al vast naar uit.

2014-02-03 ASML GSM

Onze leerlingen uit de 1B-klassen kregen maandag een workshop “GSM-technologie” aangeboden door drie echte professionals uit het bedrijf ASML. ASML is een hoogtechnologisch megabedrijf dat in Veldhoven in Nederland is gelegen.

Na een algemene inleiding en wat toelichting over mogelijke toekomstperspectieven op de industriële arbeidsmarkt gingen de leerlingen concreet aan de slag. Zo mochten ze een GSM-toestel letterlijk volledig ontmantelen. De ene deed dit al wat geraffineerder, de andere gebruikte de zware middelen. Toch ontdekten ze allen een aantal technologieën zoals de trilfunctie, printplaatjes, IC’s, …

Iedereen bleef de volle 100 minuten geënthousiasmeerd door deze bijzondere leuke en leerijke workshop en zowel onze leerlingen als de begeleiders van ASML gaven aan dat dit initiatief een vervolg verdient.

2013-12-16 Bruggen

Een nieuw uitdagend project , “de ophaalbrug” gedoopt, zal na nieuwjaar door de leerlingen van de klas 2A optie industriële wetenschappen gerealiseerd moeten worden. Dit project is door de werkgroep “technische activiteiten 2A-IW” maanden theoretisch voorbereid en is een voorbeeld geworden van geïntegreerd STEM-onderwijs, waarbij STEM voor science, technology, engineering and mathematics staat.

 

Om vlot met het project te kunnen starten is er natuurlijk ook wat praktische voorbereiding nodig. Om deze reden sloegen verscheidene vakleerkrachten van de 1e graad en hun technisch adviseurs op maandag 16 december de handen in elkaar en werden 12 startmaquettes gebouwd. Alle kennis en ervaring van dit heterogene team maakte dat dit op slechts enkele uren geklaard werd. Het inzetten van de lasertechnologie heeft dit zeker bevordert. Deze nieuwe technologie, samen met de 3D-printtechnologie gaan de leerlingen trouwens zelf ook moeten inzetten om dit project te realiseren. Via een blog zullen de leerlingen een dagboek van dit project bijhouden. Wordt vervolgd.

2013-12-16 Opleiding 3D

Op provil wordt er aan interne professionalisering gedaan. Op maandag 16 december gaven de collega’s van de tweede en derde graad een opleiding 3D-printing aan de collega’s van de eerste graad. Dankzij deze opleiding die slechts enkele uren duurde, kunnen de leerkrachten van de eerste graad de 3D-printtechnologie gaan inzetten tijdens de lessen techniek en technische activiteiten. De eerste klas die er vlak na Nieuwjaar mee aan de slag zal gaan is de klas 2A optie “industriële wetenschappen” in het project “de ophaalbrug”.

2013-9-17 Laser

Op dinsdag 17 september  kregen enkele collega’s een workshop over het gebruik van de pas aangekochte "lasermachine” . Een medewerker van de firma Trotec kwam  in Provil de mogelijkheden van dit toestel demonstreren en toelichten.
De bedoeling is dat deze lasermachine in de eerste graad zal ingezet worden bij de STEM (science, technology, engineering en mathematics)-vakken en krijgt daarom een centrale plaats in het technieklokaal. Creativiteit van leerlingen zal zich vanaf nu nog beter kunnen vertalen in snel en accuraat uitgelaserde en gegraveerde werkstukken .Als je bedenkt dat deze machine een snelheid van 5G kan halen, is het niet verwonderlijk dat deze machine complexe en langdurige manuele handelingen naar het verleden verwijst. 
De ingebruikname van deze machine toont nog maar eens aan dat Provil blijft investeren in technologie en innovatieve projecten initieert.
Bij deze bedanken we de firma Trotec voor hun professionele workshop.

2013-04-18 3D printer

Op donderdag 18 april na de officiële schooltijden namen enkele collega’s de tijd om naar de workshop "3D printen” te gaan die in Provil georganiseerd werd door één van de collega’s, met name J. Vandeweyer. Dit initiatief kadert in de visie om nog meer te werken naar interne professionalisering en naar het streven naar een cultuur van open leeromgeving waar collega’s kunnen leren van elkaar.

 

Zo werd vlak voor de Paasvakantie al gewerkt rond het gebruik van de I-pad en het interactief bord, nu stond het gebruik van de 3D-printer op het programma. Voor deze opleiding werd een presentatie opgemaakt die de collega’s in de toekomst als leidraad kunnen hanteren. De sessie eindigde met de print van een werkstuk op een eenvoudige 3D printer met “smelt/spuit en hard uit-technologie”. De bedoeling is dat deze kleine printer in de eerste graad de creativiteit tijdens technieklessen bij leerlingen en leerkrachten zal stimuleren.

 

Binnenkort wordt ook een veel grotere en hoog technologische 3D printmachine verwacht die op de tweede graad zal ingezet worden. Dit initiatief toont nogmaals aan hoe dynamisch Provil is en bevestigd de positie en rol van de school op vlak van pionierschap en innovatievermogen.

Bij deze bedanken we de initiatiefnemers en deelnemers van deze workshop.

In 1A werd in het vak techniek een nieuw project gestart waarin de leerlingen meerdere competenties kunnen aanleren, met als doel ook een werkend eindproduct te verkrijgen. De leerlingen konden zelf kiezen tussen 4 aangeboden opstellingen. Bedoeling is om deze opstelling samen te bouwen en nadien uit te breiden met verschillende zelf te kiezen acties. Zo worden draaibewegingen aangedreven door motoren. Energie hiervoor komt uit batterijen en/of zonne-energie, verder worden ledjes, lampjes, zoemers en nog veel meer componentjes gebruikt om de opstellingen realistische en soms futuristische accenten te geven. De leerlingen ervaren het project als leuk en leerrijk en dat is toch wat techniek zou moeten zijn.

Bekijk ook het fotoalbum:
{phocagallery view=category|categoryid=53|limitstart=0|limitcount=6|pluginlink=1|imageordering=9}

 

De leerlingen van het 2e leerjaar A- optie IW zijn gestart met het project “Battle of the knights”. Twee ridderforten zullen elkaar bekampen zoals dit eeuwen geleden gebeurde. De leerlingen zullen deze strijd volledig automatiseren en onderzoek doen tijdens en naar technische processen. Inzetten van oude technieken van destijds, gecombineerd met de laatste technologieën zal het strijdtoneel alleen maar heviger maken. Regelmatig zal er een update gegeven worden. Tijdens de opendeurdagen op Provil zal de strijd aan de grote menigte getoond worden. (Misschien zal een helm wel aangewezen zijn??)

2012-10-26 Ridderstrijd