Get Adobe Flash player
2013-9-17 Laser

Het schooljaar is nog maar net begonnen en de leerlingen van 3IW en 3EE mochten al aan de slag met de twaalf nieuwe ‘Lego Mindstorms EV3’. In eerste instantie gingen ze aan de slag met het bouwen van de basisopstelling aan de hand van de bijgeleverde plannen.

Eenmaal ze de opstellingen af hebben,  zijn de leerlingen klaar om deze te programmeren. Hopelijk kunnen ze tegen dan terecht in de ‘Lego Education Innovation Studio’, die volop in opbouw is.

Nog net voor de start van de grote vakantie is er een Quadrocopter aangekomen op Provil. Met deze drone zullen de leerlingen van 5 EE en 5 IW volgend jaar aan de slag gaan.

Hoeveel lift heeft dit? Hoe werkt de besturing? Hoe kan het dat de drone zo mooi horizontaal blijft hangen? … Dit zullen enkele van de vragen zijn die de leerlingen gaan onderzoeken en rapporteren.

Eenmaal het onderzoek is afgerond gaan ze aan de slag om hun eigen quadrocopter te bouwen. Hierbij zullen ze hun eigen creativiteit en ervaring moeten gebruiken om dit project tot een goed einde te brengen.

2014-06-26 Flowchart

 

 

De leerkrachten zelf konden alvast niet wachten tot volgend jaar en gingen al aan de slag. Een eerste filmpje kan je hieronder bekijken.

 2014-06-26Drone

Op zaterdag, 24 mei wonnen onze leerlingen van 4 Elektriciteit-Elektronica en 4 Industriële Wetenschappen (Matthias, Lukas, Chris, Axel en Dries) de wedstrijd 'Redden voor gevorderden', een onderdeel van de RoboCup Junior België.  Deze wedstrijd is een internationaal initiatief om robotica en kunstmatige intelligentie te promoten.
Dankzij een goede onderlinge communicatie en snelle programmatie van de robots werd de eerste plaats in de wacht gesleept. Deze bestaat uit een meet and greet bij Asimo (de modernste humanoïde robot ter wereld van Honda). Daarnaast maken onze leerlingen kans op een wild card voor de wereldkampioenschappen van 2015. Ook de begeleidende leerkracht werd niet vergeten. Zij ontvangt een jaar gratis EOS magazine.

Een dikke proficiat voor dit team!

20140526-prowetovleugels

Twintig teams uit de Lommelse basischolen hebben zondag en maandag tegen elkaar gestreden tijdens de eerste editie van “Proweto geeft je vleugels”. De opzet was in teams een vliegtuig te bouwen dat zo ver mogelijk kon vliegen nadat het van een stelling van 6 meter hoogte werd gelanceerd.


De creativiteit van de jongeren was enorm. Zo werden er vliegtuigen van papier, karton, plastiek en doek gemaakt en waren er zeer uiteenlopende ontwerpen en lanceerprocedures. Het winnende vliegtuig, ingezonden  door basisschool de Speling, vliegt momenteel nog altijd. Het creatieve winnende team had het briljante idee om helium en ballonnen in te zetten. Zij mochten dan ook de eerste wisseltrofee mee naar hun school en klas nemen om volgend jaar hun titel te komen verdedigen.


De overige laureaten vlogen van 2 tot 20 meter. Volgend jaar zal het project zeker herhaald worden en beogen we minstens het dubbel aantal teams.

Tien leerlingen uit de tweede graad elektriciteit-elektronica en industriële wetenschappen, trokken afgelopen woensdagavond samen met enkele begeleidende leerkrachten op uitnodiging naar Eindhoven. De jaarlijkse “Night of the Nerds” werd er georganiseerd. Op dit event worden de laatste nieuwe technologie, ICT en multimedia gedemonstreerd door allerlei instanties zoals universiteiten, bedrijven en hobbyclubs.

Virtual reality, drones, robotics en 3D-printing waren slechts enkele van de thema’s die in workshops en demonstraties aangeboden werden.  Onze leerlingen vonden half negen ‘s avonds nog te vroeg om al terug naar huis te vertrekken. Dit zegt genoeg over wat ze van het event zelf vonden, denken we.

20140626-night nerds

 

2013-9-17 Laser

Op de jaarlijkse dag van de technologie vindt traditioneel ook de prijsuitreiking plaats van de Peter Heller Talent Award wedstrijd. De inzending “Ornithopter” van de leerlingen van 6 industriële wetenschappen behaalde de gerenomeerde prijs van “meest innovatieve geïntegreerde proef”.  De mechatronica-vogel kon het grote publiek erg bekoren en ook de vakjury was onder de indruk van ontwerp, realisatie en verdediging.


Aangezien technologie en innovatie vandaag onafscheidelijke begrippen geworden zijn in onze hedendaagse maatschappij, geeft deze erkenning ook aan dat we in Provil op de juiste manier inzetten op de opleidingen van onze jongeren. We zijn als school ook fier op deze prestatie.


Nu nog afwachten welke uitslag deze leerlingen zullen behalen op de Vlaamse “Techno Battle” waarvoor ze automatisch geselecteerd werden.

20140526LegoGraduate 

Provil en stad Lommel hebben in het bedrijf ZF Windpower hun Lego education project voorgesteld aan de Lommelse basisscholen. In het bijzijn van minister Ingrid Lieten, burgemeester Vanveldhoven, schepen van onderwijs Kris Verduyckt en de CEO’s van ZF Windpower en Lego Education werd een volledige leerlijn gedemonstreerd voor leerlingen van de 2e en 3e graad uit het basisonderwijs.


Lego education was zo onder de indruk dat Provil een “Lego education innovation studio” zal worden vanaf schooljaar 2014-2015, de tweede studio uit de Benelux.


Ook de leerlingen en leerkrachten uit de basisscholen die op een workshop getrakteerd werden waren allen meer als enthousiast. Vanaf september zullen de leermiddelen in de basisscholen ingezet kunnen worden.

20140526 legostudio

 

2014-05-06 Limtec

De leerlingen van 5 en 6 elektrotechnieken en hun begeleidende leerkrachten hebben afgelopen maandag een leerrijke sessie DOMOTICA gekregen in het trainingscentrum Limtec te Genk.

 

Leerlingen hebben kennis gemaakt met KNX programmeersoftware en enkele relevante hardwarecomponenten. Deze laatste hebben ze leren programmeren en uittesten. Na deze dag zijn de kennis en vaardigheden over de mogelijkheden tot automatisering van huisinstallaties bij onze toekomstige elektrotechniekers zeker toegenomen.

2014-05-05 opleidingott

Achttien meesters en juffen uit de 2e leerjaren van de  Lommelse basisscholen hebben dinsdagavond een eerste opleiding en workshop “techniek” genoten in het teken van het project “ontdek techniektalent”.


Op het programma stond het nieuwe ontwikkelde project “Kwis’t”, een project waarbij leerlingen een electrospel kunnen bouwen en daarmee quizjes oplossen. Na de nodige toelichting en visie over “ontdek techniektalent” ging iedereen aan de slag met het maken van het spelbord.


Op het einde van de workshop waren er 12 spelborden klaar en deze gingen met de trotse bouwers mee naar de basisscholen waar ze als voorbeeld voor de leerlingen zullen dienen.


Hopelijk stelt deze workshop en de daarvoor voorziene lesmaterialen met bijhorende online tools (www.ontdektechniektalent.be) iedereen in staat om dit project in de eigen school met hun leerlingen uit te voeren.

2014-05-05-ornithopter

 

De leerlingen van 6IW hebben dit schooljaar toch wel een zeer grote uitdaging meegekregen om als geïntegreerde proef te realiseren. De opdracht bestaat er in een mechatronica-vogel (“ornithopter” genaamd die een echte vogel zo goed mogelijk moet benaderen) te ontwerpen, te bouwen en ook nog eens te laten vliegen.

Of dat dit mogelijk is kan je op de foto zelf bekijken. We wachten alleszins vol spanning op zijn eerste vlucht.

Dit project geeft meteen aan tot welke prestaties leerlingen van 6 industriële wetenschappen in staat zijn. Het lijkt nog maar een kleine stap tot het “ingenieurschap”.

2014-05-05 SPOM

 

Op uitnodiging van de organisatie SPOMM (wat staat voor Stichting voor Promotie voor Onderwijs in Metaal en Mechatronica) werden de leerlingen van het tweede jaar optie “mechanica-elektriciteit” in de mogelijk gesteld om 3 bedrijven in de regio Bergeijk-Eindhoven te bezoeken .

De leerlingen, geassisteerd door enkele ouders en klasleerkrachten, gingen achtereenvolgens op bezoek bij Smits machinefabriek te Valkenswaard waar verspaningstechnieken de hoofdbedrijfsactiviteiten zijn, vervolgens NTS Combimetal in Bergeijk waar aan lassen en plaatbewerking wordt gedaan en tenslotte werd Frencken Mechatronics bezocht, een groot bedrijf dat mechatronica-projecten fabriceert en monteert.

Voor de leerlingen waren deze bedrijfsbezoeken een ideale opstap naar de studiekeuze waarvoor ze op het eind van dit schooljaar staan. Het vervolg van deze studiedag wordt op woensdag 8 mei verder gezet. Dan mogen de leerlingen een Ballcar (robotwagen) assembleren in het Summa-college in Eindhoven.

We danken de organisatie SPOMM en de bedrijven die ons fantastisch hebben ontvangen en rondgeleid voor hun gastvrijheid. Hopelijk kunnen we dit initiatief volgend jaar verderzetten.

 

ASML BYOG

Twee professionals van ASML, een groot en hoogtechnologisch bedrijf uit Veldhoven, waren vandaag te gast bij de leerlingen uit de klassen 2A “industriële wetenschappen” en 2A “mechanica-elektriciteit” om er een workshop te komen geven. In deze workshop zouden ze onze leerlingen leren hoe je een eigen game kan programmeren. De workshop had dan ook de toepasselijke naam “build your own game”.

Na een algemene inleiding en wat toelichting over de productie van een “chip” binnen ASML, gingen de leerlingen enthousiast in duo’s (iedereen gewapend met een laptop en de nodige software) aan de slag. Na 100 minuten waren de resultaten duidelijk zichtbaar en hadden vele leerlingen hun eigen gemaakte game al als app op hun eigen smartphone of tabblet gedownload.

Ook werd er al de vraag gesteld of er nog een vervolg kwam op deze workshop…

De docenten van ASML waren na afloop dan ook erg te spreken over het niveau en de attitude van onze leerlingen. “Voorbeeldige en gemotiveerde leerlingen”, klonk het. Iets waar we in Provil garant voor willen blijven staan.

In maart zal er een bedrijfsbezoek gebracht worden aan het bedrijf zelf. We kijken er al vast naar uit.

Maandag, 17 februari 2014, startte in onze school de week van de bouw, techniek en wetenschap. Tijdens deze jaarlijks terugkerende projectweek ontvangen de begeleidende leerkrachten uit diverse studierichtingen niet minder dan 400 leerlingen uit de Lommelse basisscholen en scholen uit de omliggende gemeenten. In Provil maken de jonge genodigden op een originele manier kennis met allerlei aspecten rond bouw, techniek en wetenschap.

Het gamma aan uitdagingen is erg uitgebreid. Het gaat van LEGO-constructies bouwen en deze aansturen, tot laser-pointing; van lipgloss aanmaken, tot de studie van het menselijke lichaam; van nestkastjes maken, tot het leggen van pannen en het maken van een gsm-houder. Voor elke leerling wat wils. Enkele van de oefeningen die aan bod komen, zullen de leerlingen ook uitgebreider kunnen uitwerken in de nieuwe opleiding 'Industriële wetenschappen' in het 1ste jaar.

Ouders die zelf willen ondervinden hoe het komt dat hun kinderen zo enthousiast thuiskwamen, worden hartelijk uitgenodigd op onze info-avond op donderdag, 20 februari 2014.

De foto's kan je terugvinden op deze site: http://www.provil.be

In jouw wereld, daar is techniek écht overal. Je bent je er misschien niet meteen bewust van, maar wat dacht je van je wekker, de televisie, de magnetron, je verwarming of zelfs je zonnebril?

2014-02-24 7 werelden

2014-02-03 ASML GSM

Onze leerlingen uit de 1B-klassen kregen maandag een workshop “GSM-technologie” aangeboden door drie echte professionals uit het bedrijf ASML. ASML is een hoogtechnologisch megabedrijf dat in Veldhoven in Nederland is gelegen.

Na een algemene inleiding en wat toelichting over mogelijke toekomstperspectieven op de industriële arbeidsmarkt gingen de leerlingen concreet aan de slag. Zo mochten ze een GSM-toestel letterlijk volledig ontmantelen. De ene deed dit al wat geraffineerder, de andere gebruikte de zware middelen. Toch ontdekten ze allen een aantal technologieën zoals de trilfunctie, printplaatjes, IC’s, …

Iedereen bleef de volle 100 minuten geënthousiasmeerd door deze bijzondere leuke en leerijke workshop en zowel onze leerlingen als de begeleiders van ASML gaven aan dat dit initiatief een vervolg verdient.