Get Adobe Flash player

Graag geven we je een overzicht van de oefeningen die de afgelopen jaren uitgevoerd werden. Bij elke oefening hoort een oefeningenboekje dat je kan bekijken en wie weet gebruiken. De doelstelling is om jaarlijks de oefeningen te blijven aanpassen omdat de oefeningen zo laagdrempelig zijn dat de leerkrachten ze na de Doe-dag in de eigen basisschool zullen realiseren. Zo kan de DOE-dag ook meteen beschouwd worden als een opleidings- en ondersteuningsmoment voor de leerkrachten uit het basisonderwijs.

doedag techniek2009-2010

Technieken 2010-2011

Tijdens deze DOE-dag maakten de leerlingen een fotohoudertje en bouwden ze virtuele elektrische schakelingen. Verzinkte staaldraad werd zo geplooid dat de draad spiraalvormig werd en foto's kon dragen. Met behulp van een zuignap kon deze zelfgemaakte fotohouder tegen meerdere wanden geplakt worden.  

Het virtueel tekenen en testen van elektrische schakelingen gebeurt met het softwarepakket "crocodile clips". De leerlingen zijn hier heel handig mee en de eerste stappen naar het effectief bouwen van de schakelingen werden gezet.

Klik hier om het oefeningenboekje te bekijken.
doedag techniek2008-2009

 

Technieken 2009-2010

Tijdens deze DOE-dag maakten de leerlingen een naamplaatje door gebruik te maken van eenvoudige handgereedschappen. Een ruw aluminium werkstukje werd met behulp van vijl, doorslag, kraspen, hamer, kolomboormachine, schuurwol en het nodige meetgereedschap  omgetoverd tot een leuk gadget. Leerlingen hingen na afloop van de sessie hun gerealiseerde naamplaatjes fier aan broekzak, pennezak of boekentassen.

Leerlingen die sneller klaar waren met deze oefening konden ook nog een fotohoudertje plooien.

Ondertussen zijn deze oefeningen opgenomen in het standaard programma van het project "ontdek techniektalent".

Klik hieronder om de bundel te downloaden.