Get Adobe Flash player

Voor jongeren die het basisonderwijs hebben beëindigd en in de eerste graad van het secundair onderwijs instromen, is het belangrijk dat ze met het juiste advies en rekening houdend met hun eigen talenten en interesses zo goed mogelijk georiënteerd worden. De keuze tussen de A- of B-stroom is de eerste die zal gemaakt moeten worden.

Het onderwijs in de A-klassen van de eerste graad biedt een brede algemene basisvorming. Op die manier helpen wij de leerlingen geleidelijk de juiste studiekeuze te vinden. Zij hebben 28 uren per week gemeenschappelijke basisvorming. Het keuzegedeelte is beperkt tot 4 lesuren en niet definitief. Bij de samenstelling van de klassen zal rekening gehouden worden met de keuze.

De B-klas is een aanpassingsklas voor leerlingen met leerproblemen, maar kan ook een brugklas zijn voor leervertraagde leerlingen, d.w.z. voor leerlingen met voldoende algemene begaafdheid maar die een te zwakke basiskennis hebben om het secundair onderwijs te beginnen (door bv. tekort aan inzet, langdurige ziekte, ingrijpende familiale omstandigheden). De B-klassen zijn minder bevolkt dan de A-klassen, zodat de leerkrachten de leerlingen meer individueel kunnen begeleiden. Ook is de leerstof meer afgestemd op doe-activiteiten en het dagelijks leven.

   

In de lessentabellen kan je de verschillen zien:

   

Via de linken met de specifieke techniek gerelateerde vakken krijgt u een beeld van wat deze vakken inhouden.

Techniek A

ITV 1A

Realisatietechnieken 2A

Technieken 1B

techniek1A ITV1A realisatietechnieken2A techniek1B